Meer zelfvertrouwen krijgen. Weg met die zelfkritiek!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Laatst bijgewerkt op:

Denk je vaak van jezelf dat je alles verkeerd doet? Verwacht je altijd van jezelf dat je meer moet doen dan je eigenlijk zou willen? Ben jij iemand die regelmatig tegen zichzelf zegt: “Ik had dit beter moeten doen, ik had dit anders moeten aanpakken, zie je wel het lukt me niet, ik ben gewoon niet goed genoeg.” Heb je moeite om meer zelfvertrouwen te krijgen? Als je één of meerdere vragen met ja kan beantwoorden, dan heb je waarschijnlijk last van zelfkritiek. Dit is best vermoeiend, nietwaar? In deze blog lees je hoe je meer zelfvertrouwen gaat krijgen en een positiever zelfbeeld kan creëren.

Wat is zelfkritiek?

meer zelfvertrouwen krijgen - hamer

Zelfkritiek is precies hetzelfde wanneer je jezelf met een hamer op je hoofd slaat en jezelf daarna afvraagt waarom het pijn doet. Dit klinkt niet erg logisch toch? De betekenis van zelfkritiek is jezelf naar beneden halen. Je maakt jezelf constant kleiner dan je werkelijk bent. En waarom zou je dat doen? Omdat je er van overtuigd bent dat je niet de moeite waard bent. En waarom geloof je dat van jezelf? Omdat je te kritisch bent op jezelf! Dat is de werkelijke en enige oorzaak. Is er op dit moment ook maar één reden om aan te nemen dat je niet goed genoeg bent?

Hoe ontstaat zelfkritiek?

Zelfkritiek is iets wat in de eerste plaatst is aangeleerd door anderen, daarnaast wordt dit versterkt door jezelf. Kritiek krijgen hoort bij de opvoeding, maar kan soms te ver doorslaan. Wanneer je erg kritische ouders, leraren, vrienden of partners hebt gehad, kan dat een grote invloed hebben hoe je met zelf omgaat en hoe je jezelf ziet. Als mensen maar vaak genoeg tegen je zeggen dat het beter moet en dat het niet genoeg is wat je doet, ga je dit op een bepaalt moment geloven en overnemen. Vaak is het zo, dat het de mensen waren in je omgeving uit het verleden die jouw veel kritiek hebben gegeven. Jij bent die kritiek gaan geloven en overnemen, terwijl die mensen misschien nu allang niet meer in je omgeving zijn.

Wanneer je vraagt aan iemand met zelfkritiek: “Wanneer ben je tevreden? Wanneer is het genoeg? Het antwoord dat dan vaak gegeven wordt is dan: “Als ik me voor 200% inzet.” Het is onmogelijk om je elke dag opnieuw voor 200% in te zetten. Wanneer je dat doet, ben je jezelf aan het opbranden. Er is echt niks mis mee om zo nu en dan eens kritisch naar jezelf kijken en jezelf een spiegel voor te houden. Maar doe dit niet elke dag en wees zeker niet té kritisch voor jezelf.

Zelfkritiek biedt geen ruimte voor zelfvertrouwen

Er is helemaal niks mis met een gezonde zelfanalyse. Wanneer je jezelf analyseert, leer je van je fouten en hoe je dingen in de toekomst anders kan doen. Hiermee heb je sterk hulpmiddel in handen waarmee je persoonlijke groei kan realiseren. Maar zelfkritiek is absoluut geen zelfanalyse. Het is gewoon ordinair jezelf naar beneden halen.

meer zelfvertrouwen krijgen - piekeren door zelfkritiek

Het gekke is dat mensen met zelfkritiek over het algemeen geen kritiek van andere mensen accepteren. Ze accepteren voornamelijk alleen maar kritiek van zichzelf. Als er iemand in jouw omgeving continu kritiek op jou zou hebben en telkens tegen je zegt dat je niet goed genoeg bent en je continu verteld wat je allemaal verkeerd doet, zou je dat dan tolereren? De kans is heel groot dat je zo’n persoon direct buiten zet. Je accepteert niet van die persoon dat je continu naar beneden gehaald wordt, maar waarom accepteer je dit dan wel van jezelf?

Meer zelfvertrouwen krijgen

Stel je eens voor hoe het er uit zou zien wanneer je je zelfkritiek en zelfvertrouwen op een weegschaal legt. Het is prima zolang beide in evenwicht zijn of wanneer je zelfvertrouwen wat zwaarder weegt dan je zelfkritiek. Maar dit wordt anders wanneer de zelfkritiek zwaarder weegt dan het zelfvertrouwen. Hoe groter de zelfkritiek, des te kleiner het zelfvertrouwen. Zelfkritiek en een gebrek aan zelfvertrouwen versterken zich in een neergaande vicieuze cirkel. Dit is het mechanisme van zelfkritiek. Je geeft jezelf kritiek en krijgt daardoor minder zelfvertrouwen. Hierdoor word je weer kritischer naar jezelf toe.

Dit blijft net zolang doorgaan totdat je dit zelf een halt toeroept! Je kan dit doen door tegen jezelf te zeggen: “ Stop! Vanaf nu ga ik alleen nog maar positief met mezelf communiceren. Ik stop met zelfkritiek en begin mezelf complimenten te geven.”

Zelfkritiek is uiteindelijk ook maar een mening. Waarom heb je behoefte aan iets waar je niet van opknapt?

Wat maakt het loslaten van zelfkritiek zo lastig?

❌ Je bent vaak niet van bewust van je eigen gedrag. Schrijf alles eens op wat je tegen jezelf zegt en lees het daarna eens. Schrik je dan van wat je allemaal zegt tegen jezelf? Op deze manier wordt je je bewust van je interne dialoog (wat je tegen jezelf zegt) met jezelf. Dit is een eerste stap om zelfkritiek los te laten.

❌ Je denkt dat het normaal is. We denken toch allemaal dat we beter kunnen, dus waarom zou jij niet beter kunnen dan? Het kan best zijn dat de hele wereld denkt dat het beter kan, maar dat betekent niet dat jij dat ook moet vinden. Laat de rest zichzelf maar met een hamer op hun hoofd slaan. Als jij geen hoofdpijn meer wilt, stop daar dan mee.

❌ Je denkt dat jezelf motiveert door kritisch te zijn op jezelf. Zelfkritiek is een negatieve manier om jezelf te motiveren tot een positieve verandering. Je kan je afvragen in hoeverre dit werkt. stel jezelf eens voor wat er zou gebeuren als je jezelf niet meer aanspoort. Ben je niet meer gemotiveerd als je te genoegen zou nemen met een normale inzet? Stel je nou eens voor dat 75% inzet ook goed is, waarom zou je dan nog meer doen?

❌ Je wilt niet te blij zijn met jezelf. Dit zou kunnen betekenen dat je arrogant bent en dat wil je niet. Er is niks mis mee om een goed zelfbeeld te hebben, maar dit mag niet té zijn. Zeker in ons land blijven we graag nuchter en lopen we niet naast onze schoenen, maar zorg er wel voor dat die schoenen niet te krap worden om nog comfortabel te zijn.

Er is een wezenlijk verschil tussen gezond zelfvertrouwen en eigendunk of arrogantie. Zelfvertrouwen krijg je door jezelf te waarderen zoals je bent en arrogantie krijg je door jezelf beter te vinden dan anderen. Een groot verschil. Je hebt alle reden om blij te zijn met jezelf: Als jij het niet bent, hoe kunnen anderen het dan zijn?

Lees ook eens: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe kan je zelfkritiek loslaten?

zelfkritiek loslaten

Realiseer jezelf dat je een mens bent en geen machine. Accepteer dat je ook fouten kan en mag maken en dat het niet altijd perfect hoeft te zijn.

 Stel realistische doelen voor jezelf. Bepaal duidelijk voor jezelf wat je van jezelf verwacht onder normale omstandigheden. Je hoeft absoluut niet lui te zijn, maar je bezit geen superkrachten. Wees realistisch. Goed is goed genoeg.

Besef jezelf hoe zelfkritiek zorgt voor sabotage. Zelfkritiek zorgt er echt niet voor dat je een beter mens wordt. Je wordt er ook niet productiever door. Integendeel, door zelfkritiek worden je acties krampachtig. Terwijl door tevredenheid over je jezelf, acties meer ontspannen worden en daardoor betere resultaten geven.

Het is absoluut niet erg om veel te willen bereiken, maar niet tegen elke prijs. Als het maximale willen bereiken wat tegelijkertijd betekent dat je ontevreden bent over jezelf, stel je doelen dan naar beneden bij. Het is beter om minder te bereiken met een voldaan gevoel, dan altijd het maximale te willen en nooit tevreden kunnen zijn met jezelf.

Hoe kom je van ervan af?

👉 Wees positief tegen jezelf!

👉Heb je je doel niet bereikt? Leer ervan.

👉 Had je in het verleden een andere beslissing moeten nemen? Besef je dan dat je het beste hebt gedaan met de kennis die je toen had.

👉 Heb je iets verkeerd gezegd tegen een ander? Realiseer je dat het iedereen wel eens overkomt en probeer het de volgende keer anders te zeggen.

👉 Heb je niet hard genoeg gewerkt? Weet dat je ook recht hebt op ontspanning.

👉Vind je dat anderen het beter doen? Zie dan dat je uniek bent en jezelf niet hoeft te vergelijken.

👉 Je hebt geen zelfkritiek test nodig. Je weet heel goed of je aardig of niet-aardig voor jezelf bent.

Omgaan met zelfkritiek.

De beste manier voor het omgaan met zelfkritiek is het voorkomen ervan. Wat je niet denkt, hoef je ook niet te veranderen. De meeste zelfkritiek is negatieve zelfkritiek. Het is onterecht en oneerlijk. Dus ga vanaf nu eens iets positiever over jezelf denken! In elke situatie kun je wel een reden vinden om jezelf te complimenteren. Hoe meer complimenten je jezelf maakt, hoe meer je leert jezelf te waarderen. Veel mensen vinden dit echter moeilijk, omdat ze beter zijn in zelfkritiek dan in complimenten.

Meer zelfvertrouwen krijgen!

Word een expert in het complimenteren van jezelf (en anderen) en heel erg slecht in het geven van kritiek! Leer met de online training blijvend zelfvertrouwen van Newstart hoe je blijvend zelfvertrouwen kan krijgen in je leven en stel je voor hoe het leven er dan voor jouw uit kan zien! Wil je meer weten over deze training? Lees dan hier mijn review.

Wil je meer zelfvertrouwen krijgen in je leven vol en ben je helemaal klaar met het lage zelfbeeld wat je hebt van jezelf? Klik dan hier voor meer informatie en doorbreek die negatieve cirkel!

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? - new start.nl

Zet een streep door alle negativiteit en kies vandaag voor een leven vol positiviteit en zelfvertrouwen!

Dit gaat de cursus jouw brengen: 

  • je krijgt meer zelfrespect
  • je gaat weer in jezelf geloven
  • je gaat je weer sterker en zekerder voelen

Nu met 35 % korting!

Start hier direct met de cursus!

Andere interessante blogs voor jou

Aanbevolen reviews voor jou

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *