Kun je niet stoppen met piekeren?

12 tips waardoor je minder gaat piekeren!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

“Hoe gaan we de rekeningen betalen” , Wat nou als ik de weg niet weet” , “Wat als ik volgend jaar mijn baan kwijt ben?” Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waar je over kan inzitten. Piekeren, we doen het allemaal weleens. Er is niks mee om af en toe ergens over in te zitten of je zorgen te uiten over iets. Maar wat nu als je niet kunt stoppen met piekeren? Zo erg, dat je je gedachtes niet meer kunt stoppen. Je hoofd blijft maar malen en malen en telkens ben je op zoek naar mogelijke oplossingen voor problemen die nog niet eens bestaan. Kan je deze dwangmatige gedachtes een halt toe roepen? Is er een manier om te stoppen met piekeren? In dit artikel staan twaalf tips die jouw kunnen helpen minder te gaan piekeren.

Wat is piekeren?

stoppen met piekeren

Iedereen loopt dagelijks tegen problemen aan in ons leven die opgelost dienen te worden. Door na te denken over mogelijke oplossingen, lossen we het probleem op en kunnen we weer verder met de orde van de dag. Zolang je tot een oplossing komt voor een (mogelijk) probleem is er niks aan de hand. Er is niks mee over na te denken over zaken die er toe doen.

Het wordt pas kwalijker als je gedachten blijven hangen in het zoeken naar oplossingen en voor iedere oplossing weer twee problemen bedenkt. Op deze manier raak je in een vicieuze gedachten cirkel waar je steeds lastiger uit kan komen. Dit is het moment dat het nadenken is overgegaan naar piekeren. Als je piekert heb je geen controle meer over je gedachten. Zij hebben de controle gekregen over jou. Je gedachten blijven malen over allerlei problemen die er zijn of zouden kunnen ontstaan. Hoeveel je ook piekert, je komt nooit tot een oplossing.

Wat zijn de oorzaken van piekeren?

Om te kunnen stoppen met piekeren, moet je er eerst achter komen waarom je piekert. Piekergedachten gaan vaak over problemen die in je leven spelen zoals problemen op je werk, relatieproblemen, een deadline die je moet halen, een ruzie met vrienden of familie, financiële problemen. Je kunt piekeren over de toekomst, maar ook over gebeurtenissen uit het verleden. Je kunt zelfs piekeren over het feit dat je piekert.

Door maar genoeg ‘wat als’ situaties in te beelden, kun je je beter voorbereiden op wat komen gaat. De vraag is alleen: helpt het piekeren hier echt bij? Heb je een probleem weten te voorkomen doordat je er hard over hebt gepiekerd of zou het probleem zich anders ook niet hebben voorgedaan? Heb je je angsten weg gepiekerd of zouden die ook wel weg zijn gegaan zonder erover te hebben liggen tobben? Jij weet natuurlijk wel dat piekeren eigenlijk geen zin heeft. Maar het onbewuste deel van je brein denkt dat piekeren echt helpt en besluit nog meer te piekeren.

Stoppen met piekeren met deze twaalf tips

Je weet waarschijnlijk zelf ook wel dat piekeren niet oplevert. Het is gewoon verspilde tijd en energie. Behalve het feit dat piekeren zonde van je energie is, kan het ook vervelende gevolgen hebben. Je kunt jezelf onzekerder gaan voelen. Daarnaast kan je je ook angstig of bedroefd voelen. Ook is het vaak dat het je niet meer lukt om de dingen te doen die je wil doen, doordat je gedachten telkens afdwalen.

Wil je stoppen met piekeren? Dan zul je jezelf bewust moeten worden van je gedrag en ontdekken waarom je piekert. Door anders tegen dingen aan te kijken en anders aanpakken van bepaalde situaties kun je je piekergedachten zeker een halt toe roepen. Deze twaalf tips hieronder kunnen hier zeker aan bijdragen.

#1. Wees jezelf bewust dat je veel piekert

Dit lijkt makkelijker dan het is. Als je veel piekert, weet je dat echt wel. Maar zelf dan kan het nog weleens gebeuren dat je ineens aan piekeren bent zonder dat je dat in de gaten hebt. Probeer deze je bewust te worden van deze momenten, zodat je ze gaat herkennen. Je kan pas wat aan je piekergedrag gaan doen als je de momenten gaat herkennen.

Ben je jezelf bewust dat je aan het piekeren bent? Neem dan even wat afstand om je gepieker te observeren zonder erover te oordelen. Door jezelf te observeren zonder te oordelen terwijl je in de piekermodus zit, stop je even met piekeren. Iedere keer dat je dit doet, wordt het gemakkelijker om het moment te herkennen dat je ineens in de piekermodus bent beland. Hoe makkelijker je de momenten herkent, des te makkelijker wordt het om het gepieker te verminderen.

#2. Vraag de mening van iemand anders

Is er een situatie of een probleem en je kunt niet stoppen erover te piekeren? Vraag eens naar de mening van vrienden, familie of collega’s. Je kunt je hoofd breken om een oplossing te bedenken, soms zie je door de bomen het bos niet meer door al je gepieker. Een frisse blik van iemand anders, kan je nieuwe inzichten geven en wellicht de oplossing voor je probleem.

#3. Blijf positief denken

Als je je zorgen maakt is dit vaak het gevolg van bewuste of onbewuste angst. Je bent een heer en meester in het piekeren en daardoor verzin je van alles wat er wel niet fout kan gaan . Hiermee versterk je je angsten. Wil je het piekeren stoppen? Doorbreek dan de negatieve spiraal! Denk eens aan de dingen die wel goed kunnen en focus je daarop in plaats van op alles wat er mis kan gaan. Een stukje positiviteit in je leven helpt echt.

#4. Zoek afleiding

Zit je midden in een tornado vol met gepieker en negatieve gedachten? Stop dan waarmee je bezig bent, verander van omgeving, ga wat anders doen en doe dat met je volle aandacht. Was je bijvoorbeeld een boek aan het lezen op de bank? Ga dan even een rondje lopen. Het maakt in niet uit wat je gaat doen als je maar zorgt dat je even loskomt van je pieker gedachten. Telkens als je aan het piekeren slaat, stop dan waarmee je bezig bent en ga gewoon even wat anders doen. Hoe vaker je dit doet, des te vaker het je gaat lukken om de neiging tot piekeren een halt toe te roepen.

#5. Wees niet te perfectionistisch

wees niet te perfect

Weet je van je jezelf dat je perfectionistisch bent? Dan lijkt dit misschien wel een beetje het onmogelijke suggereren. Het is net als mensen tegen je zeggen “maak je niet zo druk”, maar je niet zoveel zou piekeren, was dit sowieso geen issue. Je vraagt je waarschijnlijk af “Hoe ga ik nu minder perfectionistisch worden?” Het antwoord is ook niet zo makkelijk. Perfectionisme komt voort uit bewuste of onbewuste onzekerheid en angst. Dit is daarom niet zo gemakkelijk af te leren als men denkt.

Probeer jezelf te gaan beseffen dat niet alles altijd een tien hoeft te zijn. Het mag ook weleens een zeven of acht zijn. Zelfs als iets een keer een vijf is, is er geen man overboord. Dit hoort nou eenmaal bij het leven. Niet alles gaat perfect. Dit is bij iedereen zo, dus ook bij jouw. Het is niet erg om eens een keer te falen. Ben je daardoor minder als een ander? Natuurlijk niet! Zie je een moment van falen als een leermoment en een vorm van vooruitgang. Zonder te leren kom je niet verder. Dus als er een keer iets mis gaat, dan is dat gewoon zo, Je kunt je er druk om maken, maar het verandert de uitkomst niet.

#6. Plan piekertijd in voor jezelf

piekertijd inplannen

Dit lijkt een beetje vreemd en tegenstrijdig, maar dit kan je zeker helpen minder te piekeren. Als je normaal gesproken (te)veel tijd nodig hebt om ergens over te beslissen, geef je jezelf daarmee extra veel ruimte om alle negatieve uitkomsten bij elkaar te zoeken en jezelf daarmee extra stress te geven. Het kan dan handig zijn om voor je jezelf een tijdslimiet te geven waarin je mag nadenken over een beslissing. Dit beperkt de tijd waarin je allerlei doemscenario’s en negatieve uitkomsten kan bedenken die je stress opleveren.

#7. Leg je problemen ’s avonds op het nachtkastje

Zit je je helemaal suf te piekeren en kom je er niet uit? Slaap er dan gewoon een nachtje over. Dit lijkt de omgekeerde wereld, maar dit kan je echt rust geven. Je haalt hetgeen waarmee je zit uit je actieve brein. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om naar bed te gaan en vervolgens daar verder te gaan piekeren. Het is de bedoeling dat je even al je zorgen en stress naast je neer legt en gaat slapen. In je slaap gaat je hoofd er onbewust toch door met het zoeken van oplossingen voor je problemen, zonder dat je het door hebt. Dit kan er zomaar toe leiden dat je ’s morgens wakker wordt en dat je dan een oplossing hebt voor je probleem.

#8. Hak een knoop door

stoppen met piekeren - knoop doorhakken

Heb je een probleem en komt je echt er echt niet uit? Stop dat met piekeren en hak een knoop door. Een slechte beslissing is beter dan geen beslissing. Natuurlijk kunnen slechte beslissingen gevolgen hebben bij grotere problemen, maar bij de alledaagse “kleine” problemen kan dit prima. Als je dat een besluit hebt genomen en je komt erachter dat dit toch niet de beste oplossing was, dan weet je dat in ieder geval en kan je altijd nog voor een andere oplossing kiezen. Kom je er zelf echt niet uit? Laat dan het lot beslissen door een munt op te gooien. Oplossing één is kop, oplossing twee in munt.

#9. Stop even met rationeel denken

Op het moment dat je teveel aan het piekeren bent, maakt je hoofd gigantisch veel overuren. Al dat gepieker is absoluut niet rationeel en totaal niet efficiënt. Je verstand weet het niet altijd beter. Als je meer naar je verstand luistert dan naar je gevoel, kom je er niet altijd uit. Stel je hebt een probleem en je hebt een lijstje gemaakt met drie mogelijke oplossingen. Twee daarvan zijn verstandige, rationele oplossingen. De ander is een “onverstandige” , gevoelsmatige oplossing. De rationele oplossingen passen in de lijn van wat mensen van je verwachten of wat een veilige optie is. De gevoelsmatige oplossing is lijkt niet direct de beste oplossing, maar je voelt je daar wel het beste erbij.

Je kan blijven piekeren over wat je moet doen, maar je zult er niet snel uitkomen. Je rationeel denken en je gevoel zijn het niet met elkaar eens. Wat je in zo’n geval dan het beste kunt doen is kiezen voor de oplossing waar je je gevoelsmatig goed bij voel en zet je ratio gewoon even aan de kant. Goed om te weten dat we in veel gevallen eerst een beslissing nemen op gevoel en daarna pas gaan rationaliseren. Overschat het denk niet. Dus heb je een probleem, kies dan voor je gevoelsmatige beste keuze en laat daarna pas het rationeel denken zijn werk doen.

#10. Durf dingen los te laten

Ben je beetje angstig en onzeker? Dan probeer je waarschijnlijk alles zo veel mogelijk in de hand te houden en alles te controleren om op deze manier jezelf een gevoel van(schijn)zekerheid te geven. Lukt dat een beetje? Waarschijnlijk niet. Het kost je ontzettend veel energie om de controle te willen hebben over alles en levert je weinig op. Hoe graag je het wilt en hoe hard je het ook probeert, je kan gewoonweg niet alles in de hand hebben.

Het is goed om gewoon af en toe even de teugels te laten vieren. Geef eens dingen uit handen of deel de verantwoordelijkheid met anderen, waardoor het voor jouw allemaal is lichter en makkelijker wordt. Dit geeft je zoveel minder stress. Besef jezelf goed dat je niet één of ander supermens bent die alles in handen moet hebben, moet controleren en verantwoordelijk bent voor de een goede afloop. Dingen zijn zoals ze zijn. Soms gaan dingen goed, soms iets minder en soms gaat het mis. Dat is het leven. Accepteer dat.

#11. Omring jezelf met positieve mensen

stoppen met piekeren - positieve mensen

Negativiteit kost ontzettend veel energie, positiviteit geeft energie. Als je je omringt mensen negatieve mensen, kost je dat gewoon veel energie, ook als deze mensen geen kwaad in de zin hebben. Deze mensen zijn vaak onzeker of angstig, waardoor ze negatief in het leven staan. Ben je iemand die geneigd is zich veel zorgen te maken? Dan kom je geen stap verder als je mensen om je heen hebt die je zorgen alleen maar bevestigd of vergroot. Erger nog; als zo’n persoon jou allemaal mogelijk negatieve uitkomsten voorhoud, waardoor je je nog meer zorgen gaat maken.

Je behoort zelf tot de wereldtop van piekeraars, dus je hebt echt niemand nodig die allemaal negatieve uitkomsten voor jou gaat verzinnen. Jij kan dat als geen ander! Omring jezelf daarom met mensen die positief in het leven staan, die je steunen en kunnen aanmoedigen wanneer dat nodig is. Daarnaast is het niet verkeerd om te leren van deze mensen en dingen vanuit een positiever perspectief te leren bekijken en wat optimistischer te worden. Je gaat hierdoor waarschijnlijk meer dingen voor elkaar krijgen in het leven. Ga voor positiviteit in je leven!

#12. Leef in het moment

Je kunt jezelf helemaal suf piekeren over alles wat er misschien wel volgende week, volgende maand of misschien wel volgend jaar kan gaan gebeuren, maar wat schiet je er mee op? Helemaal niets! Je weet niet wat de toekomst gaat brengen. Dus in plaats van je druk te maken over wat er zou kunnen gebeuren, kun je er ook voor kiezen om je pas druk te maken wanneer een situatie zich voordoet. Ieder moment dat je je eerder druk maakt, is tijdverspilling. Gewoon niet doen dus.

Wil je je tijd zinvoller besteden? Denk eens terug aan de dingen die goed zijn gegaan in je leven, moment waar je trots op of dankbaar voor bent. Kijk eens naar de dingen in die op dit moment goed gaan in je leven en waar je dankbaar voor bent. Laat het verleden en alles wat er mis is gegaan voor wat het is en ga het verleden niet over analyseren. Je schiet er niks mee op. Je kunt het verleden niet veranderen. Stop met piekeren over alles wat er nog niet is en wellicht nooit zal komen. Het kost je veel tijd en energie en levert alleen maar stress op. Die energie kan je beter steken in genieten van de leuke dingen in het hier en nu.

Wat te doen met de extra tijd

Stel je eens voor als je zou stoppen met piekeren. Hoeveel extra tijd zou je dan overhebben iedere dag! Wat zou je dan kunnen doen met deze tijd? Je kan bijvoorbeeld gaan genieten van een goed boek, je kan heerlijk ontspannen een rondje gaan wandelen of fietsen, je hebt meer tijd voor je vrienden en familie en de dingen te doen die je leuk vindt. Het maakt niet uit wat je gaat doen met die extra tijd, als je je maar beseft hoeveel meer je kunt genieten van het leven als je minder zou piekeren.

Meer inzichten nodig om te stoppen met te piekeren?

Waarschijnlijk denk je nu “Als het zo makkelijk was geweest om te stoppen met piekeren, had ik dat toch allang gedaan? “. Bovenstaande tips gaan zeker helpen om ervoor te zorgen dat je minder gaat piekeren, maar dit betekent niet dat iedereen dat zomaar even doet. Schaam je er dan ook niet voor als je daarbij wat hulp nodig en hebt en durf dit ook te zoeken.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het stoppen met piekeren, maar vind je het een stap te ver om bijvoorbeeld hulp te zoeken bij een psycholoog? Dan is de cursus “Nooit meer zorgen of stress” van Frank de Moei een goed alternatief. Met deze cursus ontdek waar jouw stress en zorgen vandaan komen, hoe deze los kunt laten en op welke manier je een fijn en goed leven kunt leiden zonder stress! In deze cursus ontvang je negen weken lang, twee maal per week een les met praktische inzichten, vragen en opdrachten. Wil je meer weten over deze cursus? Lees dan eens de review die gemaakt is over deze cursus.

Nooit meer zorgen of stress review 2021

Kies vandaag nog voor een leven zonder piekeren

Normaal € 99 , nu voor maar € 59,-

Dit zijn de voordelen van de cursus

  • Levenslange toegang
  • Online leren in je eigen tempo
  • 12 Praktische lessen en talloze inzichten
  • Uitgebreide oefeningen
  • 2 gratis bonussen t.w.v. € 60,-!
  • Gegarandeerd resultaat!
Start hier direct met de cursus!

Misschien vind je dit ook interessant?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *