Maakt geld gelukkig of juist niet? Laten we het eens hebben over één van de grootste taboe´s, geld. Geld maakt niet gelukkig volgens velen, anderen kijken daar weer anders tegenaan. Maar hoe zit het nou? In deze blog wil ik het graag met je hebben waarom geld gelukkig maakt, maar ook waarom juist niet. Daarnaast geef ik je wat tips hoe je meer uit je geld kan halen.
Ik hecht persoonlijk niet zoveel waarde aan geld. Ik zie het als een ruilmiddel. Een middel wat je nodig hebt om te kunnen leven. Het is niet zo dat ik direct heel gelukkig word van geld, maar het leven wat ik ermee kan leven maakt me wel gelukkig. Indirect maakt geld mij dus wel degelijk gelukkig. Zonder geld zou ik mijn dromen niet waar kunnen maken.
Hoe zit het bij jou? Word jij gelukkig van geld? Ben je tevreden met het leven hoe je dat nu kunt leven? Hoe zou je het anders willen als dat kon? We hebben allemaal geld nodig om te kunnen leven en dan vooral het leven wat je graag wilt leven. Voor niets gaat de zon op.
Inhoudsopgave
Waar vind je geluk
Geluk is iets wat je niet vindt in externe factoren zoals een hele dure auto, een prachtig huis, dure sieraden of gewoon geld. Geluk is iets wat je vind in jezelf, het komt van binnenuit. Het zit al gewoon in je.
Gelukkig zijn is voor een gedeelte gewoon een keuze die je maakt, een mindset. Een gevoel van geluk is dan ook iets persoonlijks en kan iedereen anders zijn.
Vaak lijkt het of materiële zaken zoals geld of spullen je gelukkig kunnen maken. Dat is voor een gedeelte ook waar, maar dit is vaak voor korte duur. Stel je koopt morgen de allernieuwste smartphone.
Dan zul je er eerste dagen ontzettend blij en gelukkig mee zijn, na verloop van tijd wordt het hebben van die telefoon gewoon en verdwijnt het gevoel van geluk. Je zult weer op zoeken moeten naar iets anders wat je gelukkig maakt.
Zoek je je ware geluk? Zoek het dan binnen in jezelf en niet in spullen. Het ware geluksgevoel vind je in jezelf. Wat maakt jou gelukkig?
Dit zeggen de onderzoekers
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan of geld gelukkig maakt of niet. Uit al deze onderzoeken komt keer op keer naar voren dat geld nauwelijks meer geluk oplevert op de lange termijn.
Vanaf het moment dat we voldoende geld hebben om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt geld geen geluk meer. Als we eerlijk zijn naar onszelf weten we dit ook wel. Toch houden we ons nog best voor dat geld onze problemen kan oplossen.
We bekijken geld even vanaf beide kanten van de medaille. Is je inkomen laag wil dat niet per definitie zeggen dat je niet gelukkig bent. Wel is de kans op geldzorgen groter dan iemand met voldoende geld.
Wanneer je een hoog inkomen hebt, laten we voor het gemak zeggen twee keer het modale inkomen, wil dat echt niet zeggen dat je gelukkiger bent dan iemand met een lager inkomen. Je hebt dan weliswaar niet direct zorgen om te weinig geld, maar wel de angst om het te verliezen.
Toch is er een gulden middenweg. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een bruto jaarinkomen tussen de € 51000 en € 63500,- door de band genomen het gelukkigst zijn. Dit komt simpelweg doordat deze groep mensen voldoende geld verdient om hun leven te kunnen leiden zonder al te veel geldzorgen en te weinig om zich druk te maken om kwijtraken ervan.
Geld inzetten voor meer geluk
Oké, voor zover je er niet achter was, geluk is niet te koop. Je kan morgen een miljoen winnen, maar dit maakt je echt niet gelukkig. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat loterijwinnaars na een jaar nog net zo gelukkig zijn, of zelfs minder gelukkig zijn dan voordat ze de prijs hadden gewonnen! Meer geld is dus niet het antwoord op naar meer geluk.
Je zult toch in jezelf op zoek moeten naar jouw bron van geluk. Geld kan wel een middel zijn om je ware geluk te realiseren.
Stel je wilt graag een eigen online shop beginnen. Dan is de aankoop van een goede computer een goede investering die je geluk kan ondersteunen.
Het verwezenlijken van je droom is een goede manier om je geluksbeleving te vergroten. Ben je gestrest, dan kan een dagje sauna je goed doen. Er goed verzorgd uitzien zorgt er voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Ook dit is een belangrijke bouwsteen voor geluk. Een feestje waar je al vrienden bij hebt uitgenodigd zorgt voor ontspanning en dus ook meer geluk.
Zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken waarop je geld kunt inzetten voor meer geluk. Houd altijd wel in je achterhoofd dat geld een ondersteunde factor is als het gaat om geluk en niet het eindpunt. Op welke manier kan geld een bijdrage leveren aan jouw geluksgevoel? Weet je wat werkelijk zou willen doen als geld geen rol zou spelen? Heb je nou echt totaal geen idee, doe dan deze mini cursus eens. Hier krijg je met vijf simpele vragen meer inzicht in jezelf en wat je werkelijk gelukkig maakt.
Hoe materialistisch ben je?
Het kan zijn dat je veel geld hebt en er veel spullen van koopt terwijl je niet materialistisch bent. Aan de andere kant kun je erg materialistisch zijn en balen dat je niet genoeg kunt kopen. De kunst is om je los te koppelen van geld en spullen. Je kunt geld zien als een gereedschap, het maakt je leven mogelijk makkelijker maar dat hoeft niet. Het kan je leven ook veel complexer maken.
Wee je ervan bewust dat hoeveel spullen je ook koopt, je zult genoeg hebben en je zult er nooit langdurig geluk uit kunnen halen. Zou je zonder als spullen nog gelukkig kunnen leven? Zou je nog gelukkig kunnen zijn als geen snelle computer, luxe badkamer of mooie smart tv zou hebben? Als het antwoord op deze vragen ja is, dan ben je niet afhankelijk van geld. Laat je je geluk niet afhangen van geld. Zo ontwikkel je een andere relatie met geld,
Geld vs het leven, de paradox
En dan is er de vreemde paradox van het leven: Daar waar je je het minst aan hecht zul je het meest van ontvangen. Je zult meer geld ontvangen als je het slechts ziet als een gereedschap dan wanneer je het moet hebben omdat je geluksgevoel er vanaf hangt. Dit wordt ontkoppeling of ‘detachment’ genoemd.
Dus maakt geld gelukkig?
Voor alle duidelijkheid; Nee! Geld maakt niet gelukkig. Geluk heeft te maken met jouw kijk op de wereld. Jouw geluksgevoel komt vanbinnen uit en is niet te koop met spullen (althans niet voor de lange termijn). Materiële zaken kunnen jouw geluksgevoel wel een kleine boost geven voor een tijdelijke geluksbeleving, maar dit gevoel zal altijd afnemen na verloop van tijd.
Geld kan daarentegen wel je geluk stimuleren. Met geld kun je wensen verwezenlijken en het leven makkelijker maken.
Zou haal je meer uit je geld!
Geld kan je geluksgevoel dus stimuleren. Voldoende geld staat voor onafhankelijkheid en vrijheid. Het zorgt ervoor dat je die dingen kunt kopen en doen die jou helpen je gelukkig te voelen. Het fijn om het gevoel van financiële vrijheid te hebben. Dat klinkt allemaal leuk hoor ik je denken, maar hoe kan dat nou in deze tijd? De inflatie is in jaren niet zo hoog geweest! Hoe kan je dan toch dat gevoel van financiële vrijheid creëren?
Toch is het mogelijk om dit te bereiken, zonder een groot bedrag in de loterij te winnen! In een paar stappen kun jij meer uit je geld halen dan je tot nu toe hebt gedaan. Geen moeilijk gedoe met ingewikkelde of strakke budgets. Gewoon een paar simpele stappen die voor iedereen haalbaar zijn om te realiseren.
1. Maak je financiën inzichtelijk
Start met het maken van een overzicht van je maandelijkse netto inkomsten en uitgaven. Dit kan prima op papier, maar kan ook in Excel. Om inzicht te krijgen is het belangrijk hoeveel geld je nu per maand te besteden hebt.
Tel alle inkomsten bij elkaar op en haal daar alle uitgaven vanaf. Dit zijn dus alle vaste lasten, inclusief het bedrag wat je opzij zet om te sparen. Op deze manier krijg je op een simpele manier inzicht in je vaste lasten.
2. Schulden en vaste lasten; de grootste vijanden
Heb je schulden of sta je rood? Doe er direct wat aan! Blijf er niet mee zitten. Los deze zo snel mogelijk af. De rente die je namelijk over je schulden betaalt zijn weggegooid geld. Gespreid betalen kost gewoon geld. Je betaalt gewoon iedere maand rente over het openstaande bedrag. Dat is gewoon zonde. Heb je een creditcard? Betaal hier alleen mee in uiterste nood. Ook hier betaal je rente,
Vaste lasten zijn kosten die telkens (vaak maandelijks) terugkomen. Voorbeelden hiervan zijn; verzekeringen, telefoon en internetabonnement, je energierekening. Misschien heb je nog andere abonnementen lopen zoals Spotify, Netflix of een abonnement op de sportschool. Kijk eens of je het allemaal nodig hebt. Misschien kunnen er wel wat vaste lasten vanaf. Gebruik je alles waar je een abonnement op hebt? Durf kritisch te zijn!
Toen mijn vrouw en ik jaren geleden avonden achter elkaar zaten te zoeken op Netflix om maar iets te kijken, realiseerde ik mezelf dat we bijna een slaaf aan het worden waren van dit abonnement! We wilden immers beide niet dat we een abonnement hadden waar we geen gebruik van maakte. Daarom zaten iedere avond te zoeken naar iets wat we zouden kunnen kijken. We werden er beide niet gelukkig van.
Na het opzeggen van het abonnement heb we deze dienst nog geen seconde gemist!
3. Koop minder
Oké, dit klinkt misschien een beetje simpel, maar zo simpel is het wel! Wil je meer geld te besteden hebben? Geef je geld dan niet zomaar uit. Wanneer je iets wilt kopen, vraag jezelf dan af: ¨Heb ik dit echt nodig? ¨ en ¨ Word ik hier gelukkiger van?¨ Alleen als je beide antwoorden met ja kan beantwoorden is het een verantwoorde uitgave.
Kritischer omgaan met je geld betekent dat je meer geld overhoudt voor de dingen die je écht wilt. Dit zijn de dingen die je gelukkig maken.
4. Zorg voor extra inkomsten
Minder geld uitgeven zorgt ervoor dat je rijker wordt. Een andere oplossing is door extra inkomsten te genereren. Spullen die je niet meer gebruikt kun je misschien verkopen op Marktplaats. Je kunt misschien een dag extra gaan werken. Of heb je een verborgen talent die je aan het werk kunt zetten? Wellicht kun je een webshop starten.
Zo zijn er nog tal van andere manieren om (online) geld te verdienen! Alle beetjes helpen. Nog meer als naast extra inkomsten ook nog eens kritischer bent op je uitgaven!
5. Spaar!
Spaar. Spaar altijd. Spaar voor de toekomst, voor noodgevallen, voor het verwezenlijken van dromen. Zet elke maand automatisch geld opzij en blijf er daarna vanaf. Je spaargeld is geen besteedbaar inkomen, maar een appeltje voor de dorst.
Ook al gaat het niet zo snel, als je iedere maand een vast bedrag apart zet groeit je spaargeld toch langzaam. Wanneer je het echt nodig hebt kun je het dan gebruiken.
Blijf wel altijd door sparen. Stel spaardoelen voor jezelf waarin je bepaalt hoeveel geld je voor een bepaalde datum nodig hebt. Aan de hand daarvan kun je makkelijk berekenen hoeveel geld je per maand nodig hebt.
Beschouw je spaargeld niet als besteedbaar inkomen, maar als appeltje voor de dorst. Zo groeit je spaargeld langzaam, en zodra je het nodig hebt kun je het gebruiken.
Blijf daarna wel gewoon weer doorsparen! Je kunt spaardoelen stellen waarin je bekijkt hoeveel geld je voor een bepaalde datum nodig hebt, aan de hand daarvan kun je berekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten.
6. Houd vol
Ben je eenmaal de goede weg ingeslagen met je financiën? Blijf dan vooral zo doorgaan. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. Wees dankbaar voor het geld wat je hebt en de dingen die je kunt doen. Kijk niet naar de dingen die je niet kunt. Als je dat kunt geeft je dat een enorm gevoel van vrijheid. Dus geef je geld alleen uit aan de die werkelijk belangrijk zijn voor jou, dan haal je er meer voldoening uit!