Zo ga jij journalen als een pro!

4 technieken waarmee jij leert journalen als een master

Gemiddelde leestijd: 19 minuten
Laatst bijgewerkt op:

Journalen, je hebt er vast weleens van gehoord. In mijn vorige blog heb ik je verteld wat een journal is en hoe het jou kan helpen te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. In deze blog ga ik je vertellen op welke manieren je kunt journalen en hoe dit je gaat helpen om meer zelfinzicht te krijgen en je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.

Dagelijks journalen helpt mij om m’n focus te houden op mijn doelen en zorgt ervoor dat ik mijn leven bewust leef. Het zorgt ervoor bij mij dat ik me niet laat meeslepen door de waan van de dag.

Wat is jouw reden om te gaan journalen?

Laatste update 26-02-2024

Wat is journalen?

Het klinkt behoorlijk interessant om te zeggen dat je een journal bijhoudt, maar wat is journalen nou eigenlijk? Het is eigenlijk een verbasterd Engels woord en houdt letterlijk in; het bijhouden van een dagboek. Dit is ook zo, met journalen houd je een soort dagboek bij, maar het is meer dan dat. Journaling is het proces waarmee je je gedachten op papier zet.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt journalen en ze hebben allemaal een specifieke functie. Hieronder ga ik vier journal technieken aan je laten zien en vertel ik je hoe ik deze gebruik.

1. “Thinking on paper” journalen

Journalen als een pro - gebruik een flow chart

Journalen kun je voor allerlei redenen inzetten. Eén van de technieken noem ik “Thinking on Paper”. Dit is een manier waarop je je gedachten kunt ordenen. Dit kan handig zijn wanneer je overprikkeld bent. Door alle ideeën die je hebt, zie door de bomen het bos niet meer en raak je de draad makkelijk kwijt.

Vaak leidt dit tot uitstelgedrag. Er nog nooit iemand geweest die zijn/ haar doelen bereikt heeft door uit te stellen, dus je doet er goed aan om je gedachten weer op orde te krijgen en zo je focus op je doelen te behouden.

Neem een groot stuk papier en teken het proces uit als een flow chart. Hoe je dit doet vertel ik in het stuk hieronder. Door gebruik van een flow chart wordt het proces in je hoofd een stuk meer gestructureerd. Je begint te zien welke dingen prioriteit hebben en hoe ze verband houden met elkaar.

Het probleem als je hoofd overstroomt met ideeën en dingen die je moet doen, is dat alles vaak even waardevol lijkt. Dan ontstaat er keuzestress. Het maken van beslissingen wordt daardoor moeilijker en daardoor ga je uitstellen.

Als je op een simpele manier je gedachteproces uitschrijft, wordt het allemaal veel inzichtelijker voor je en creëer je rust en overzicht in je hoofd.

Hoe ik dit gebruik.

Om een plan van aanpak te maken

Ik gebruik deze techniek van journalen om tot een plan van aanpak te komen. Ik start dan met de uitkomst, dat wat ik wil bereiken of waar ik naar toe wil werken. Dit schrijf ik bovenaan de pagina. Daarna ga ik brainstormen over welke stappen ik moet nemen om het doel te bereiken. Je werkt dus achterstevoren. Je begint helemaal bovenaan met je einddoel en je werkt het helemaal naar beneden uit totdat je bij de eerste stap bent.

Je kunt dit met een digitale tool doen zoals bijvoorbeeld met Trello, maar gewoon ouderwets met pen en papier kan natuurlijk ook. Zelf geef ik de voorkeur aan het laatste. Voor mij voelt dat intuïtiever en ik heb er meer gevoel bij, maar dat is puur persoonlijk.

Om je gedachten te ordenen

Soms word je overweldigd door allerlei gedachten, vooral wanneer je emotioneel in de stress zit of op het punt staat een belangrijke beslissing te nemen. Vaak heb je dan de neiging om in rondjes te denken. Hoe meer je piekert, hoe je meer vast loopt in je eigen ogenschijnlijke logische redenering. In werkelijkheid ben je aan het over- analyseren en kom je iedere keer weer terug bij dezelfde vragen.

Door op papier een gesprek met jezelf te voeren kun je makkelijker gestructureerder denken. Het werkt hetzelfde als een gesprek met een coach. Je stelt jezelf een vraag, welke je zelf beantwoordt. Na ieder antwoord volgt er vaak weer een nieuwe vraag. Op deze manier raak je in dialoog met jezelf. Anders dan de dialoog die je met jezelf voert in je hoofd, is de dialoog op papier meer lineair en zal het je snel inzichten gaan opleveren.

2. Stream of consciousness journalen

journalen

Stream of consciousness journalen is een “free writing” proces. Dit betekent dat je zonder te veel nadenken alles wat in je opkomt opschrijft. Dit is een mooie tool in een brainstorm proces of wanneer je bijvoorbeeld een visie of een idee in je hoofd hebt en daarmee aan de slag wilt. De meeste mensen hebben wel een ideale visie voor hun leven, maar hebben deze nog nooit opgeschreven.

Die visie zit vaak wel in je hoofd en is veel uitgebreider dan je eigenlijk beseft. Door het op te schrijven krijgt dit de ruimte. Dit is vaak een hele openbaring. Ik deed laatst een online cursus “Creëer een visie voor het leven“van Shorombo Mooij. Eén van de opdrachten was dat ik moest opschrijven waar ik van droom. Dankzij deze opdracht ben ik erachter gekomen waar ik werkelijk van droom en heb ik geleerd om zonder remming op te schrijven wat er in me opkomt.

Lees hier mijn uitgebreide review van de goal-setting cursus “Creëer een visie voor het leven” van Shorombo Mooij.

Hoe ik dit gebruik

Om een idee uit te werken

Ik gebruik deze manier van journalen als ik bijvoorbeeld een serie blogs wil schrijven over een bepaald onderwerp. Alles wat er dan in mij opkomt over een bepaald onderwerp schrijf ik dan op. Op deze manier filter ik de sub-onderwerpen in hoofdonderwerpen en kom ik op een overzichtelijke planning tot een content planning voor mijn blogs.

Vaak schrijf ik dit uit op papier, maar als ik een idee opdoe als ik onderweg ben gebruik ik de app Evernote. Dit is een handige app waar je op een makkelijke manier dingen kunt noteren.


Om te reflecteren of een check-in te doen

Hoe ik het ook gebruik is om aan het einde van de dag mijn dag te reflecteren of aan het begin van de dag een check-in te doen. Ik stel mijzelf dan één simpele vraag en begin dan te schrijven en kijk wat eruit komt.
In de ochtend is dat bijvoorbeeld:

Hoe gaat het met je vandaag?
Aan het einde van de dag begin ik vaak met het hoogtepunt van de dag
Wat was het hoogtepunt van de dag en waarom?
Over journalen in de ochtend en avond vertel ik je zo meer.

3. De Morning Power Journal

Journaling in de ochtend is één van mijn favoriete “succes gewoontes” en één van de fundamentele persoonlijke ontwikkeling gewoontes. Ik noem dit “De Morning Power Journal” (klinkt lekker krachtig toch💪). Onlangs heb ik meegedaan met een 30 dagen challenge.

Tijdens deze challenge startte ik de dag met journalen en eindigde ik de dag met een moment van reflectie. Onvoorstelbaar hoe krachtig journalen in de ochtend en reflecteren kunnen zijn als je onderdeel maakt van je dagelijkse routine.


In de ochtend journalen gaat vooral over je focus bepalen en je psychisch instellen op de dag om zo het beste uit je dag te halen. In het Engels is daar een woord voor “Priming”. Priming houdt in dat jij je bewust instelt op de dag die je zou willen ervaren. De Morning Power Journal bestaat uit “priming” vragen, vragen die je focus op een bepaalde manier richten. Ik noem deze De Morning Power Questions.

to do lijst

De Morning Power Questions kunnen vragen zijn als:

Hoe wil jij deze dag in gaan?
Waar wil jij je vandaag extra op focussen of aandacht aan geven?
Wat wil jij vandaag gedaan krijgen?
Op welke doelen wil jij je vandaag focussen?
Hoe wil jij je vandaag voelen?
Wanneer zou jij vandaag als een succes bestempelen?

Wat moet er gebeuren om aan het einde van de dag te kunnen zeggen dat dit een succesvolle dag is geweest?


Al deze vragen helpen je na te denken over hoe jij deze nieuwe dag wilt benutten. Je gaat op deze manier de dag in met een bewuste focus en intentie en zult merken dat je je veel meer “in controle” zult voelen. In de ochtend journalen wordt ook vaak gebruikt om weer de juiste focus te krijgen op je doelen. Journalen in de ochtend is vaak een onderdeel van een ochtendroutine.

Hoe ik het gebruik.

Ik gebruik de Morning Power Questions vaak om mijn focus te bepalen voor de dag. Ik vraag mijzelf dan vooral af wat ik vandaag echt gedaan wil krijgen om dit aan het einde van de dag een goede dag te kunnen noemen. Soms gebruik ik journalen in de ochtend ook om even in te checken bij hoe ik me voel. Het helpt soms om mezelf op papier bemoedigend toe te spreken als ik met een slecht humeur wakker ben geworden.

4. Reflecteren

De laatste vorm van journaling, maar zeker niet de minste die ik met je wil bespreken, is Reflecteren. In combinatie met journalen in de ochtend, is reflecteren heel waardevol. ´s Ochtends bepaal je je focus voor de dag en aan het einde van de dag reflecteer je hoe de dag daadwerkelijk is verlopen.

Reflecteren is essentieel voor je persoonlijk ontwikkeling. Dagelijks reflecteren zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van wat je voelt, denkt. Door dit bewustzijn ben je in staat nieuwe dingen over jezelf te leren. We hebben allemaal onbewuste patronen die ons niet vooruit helpen. Je kunt hier pas iets aan doen als je jezelf bewust wordt van de patronen die je niet vooruit helpen.

Hetzelfde geld voor emoties. We ervaren vaak diverse subtiele emoties en sensaties waar we ons niet van bewust zijn, maar deze bevatten vaak belangrijke feedback. Deze emoties helpen ontdekken wat wel of niet voor je werkt en keuzes helpen te maken die wel bij je passen. Maar dan moet je ze wel kunnen voelen!

Ook voor je gedachten werkt het op dezelfde manier. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat we aan het piekeren zijn en terugkerende gedachten hebben, maar willen we daar niet naar luisteren. Op deze manier loop je mogelijk belangrijke feedback mis!

Door iedere dag een moment te pakken en deze gedachten toe te laten en te onderzoeken, kun je ontdekken wat ze je proberen te vertellen en hoe deze gedachten je kunnen helpen. Maar dan moet je wel eerst luisteren!

Hoe ik dit gebruik.

Ik pak iedere avond een momentje voor mezelf waar ik terugblik op de dag. Aan de hand van de doelen die ik mezelf gesteld heb in de ochtend, kijk ik of ik hetgeen heb gedaan wat ik wilde. Zijn er dingen niet gelukt, dan kijk ik hoe dat kwam.

Daarnaast geef ik mijn gedachten en emoties de ruimte en schrijf ik op hoe ik me op verschillende momenten van de dag heb gevoeld en hoe dat kwam. Buiten het feit dat dit mij heel veel waardevolle inzichten geeft, geeft het rust in mijn hoofd. Door mijn gedachten en emoties op papier te schrijven, zitten ze niet meer vast in mijn hoofd en heb ik meer rust in mijn hoofd.

Wat ik je zeker aanraad als je dit gaat doen is om alles echt op te schrijven. Schrijven helpt je dit proces op een gestructureerde manier te doen. Bovendien kun je jezelf op die manier krachtige vragen stellen die je zullen helpen tot waardevolle inzichten te komen.

Maak van journalen een gewoonte

Journalen kan jouw persoonlijke ontwikkeling echt een gigantische boost geven. Het helpt om meer inzicht in jezelf te krijgen, prioriteiten te stellen als je to do lijst te groot wordt en het maakt je bewuster van je gedachten, emoties en patronen.

Journalen is zo´n krachtige tool. Het is niet voor niks dat alle succesvolle mensen dit dagelijks doen. De kracht van het journalen zit hem ook in het dagelijks herhalen. Je hebt er niks aan als je twee keer in de maand eens een keertje een journal maakt. Dan verandert er echt niet veel in je leven. Dat is hetzelfde als twee keer per maand gaan hardlopen en dan verwachten dat je een wereldrecord gaat neerzetten. Dat gaat echt niet gebeuren, niet op die manier.

Zorg ervoor dat journalen een onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Het moet net zo vanzelf gaan als ademhalen. Dan zul je merken hoe krachtig dit is en hoe dit jouw persoonlijke ontwikkeling en groei laat stijgen tot ongekende hoogte!

Nu weet ik ook dat het soms best lastig kan zijn in alle hectiek van het dagelijks leven, om een nieuwe routine aan te leren en vol te houden. Neem van mij aan dat het bij mij ook met vallen en opstaan gaat.

Wat mij heel erg geholpen heeft is de “30 dagen reflecteren challenge” van Shorombo Mooij, oprichter van Maxyourlife.today. Tijdens deze challenge heeft Shorombo mij en de andere cursisten 30 dagen lang begeleid om iedere ochtend een journal te doen en aan het einde van de dag te reflecteren. De online omgeving, de praktische en motiverende tips, gecombineerd met Shorombo´s energieke positiviteit hebben er bij voor gezorgd dat journalen een onderdeel is geworden van mijn dagelijkse routine!

Shorombo Mooij - Maxyourlife.today

Maak journallen en reflecteren onderdeel van jouw dagelijkse routine met de ¨30 dagen reflectie challenge¨!

  • 30 dagen toegang tot een online coaching omgeving

  • Een 1-op-1 intentie setting online coaching gesprek (t.w.v. 125,-)

  • De eerste 7 dagen elke ochtend een live kick-off sessie van 20 minuten

  • 1 groep coaching sessie halverwege de 10 dagen

  • 30 dagen accountability programma

  • Tips, tricks en video’s over hoe je deze gewoonte je eigen kunt maken.

  • afsluitende coaching sessie (t.w.v. 125,)

Dit allemaal voor het symbolische bedrag van € 99,-!!

Klik hier en meld je direct aan!

Interessante blogs voor jou

Aanbevolen reviews voor jou

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *