We zijn alweer aan het einde van het jaar. Nog even en het is alweer 1 januari. Tijd op de goede voornemens weer uit de kast te trekken. Hoe lang ga je je goede voornemens dit jaar volhouden? Weinig mensen beseffen dit, maar december is de belangrijkste tijd van het jaar. In december kun je namelijk al de toon zetten voor het nieuwe jaar.
In deze blog vertel ik je hoe je het einde van het jaar kunt gebruiken om het nieuwe jaar maximaal te beginnen en hoe je je goede voornemens gaat volhouden deze keer 💪
Inhoudsopgave
Ziet jouw jaar er ook zo uit?
Je begint het jaar vol goede moed en met de juiste spirit. Je bent vol motivatie en gaat er volledig voor. Deze keer ga je je goede voornemens wel volhouden! Met een beetje vallen en opstaan lukt het je toch tot halverwege het jaar door te blijven gaan. Je goede voornemens die je aan het begin van het jaar hebt gemaakt, staan nog (deels) overeind.
Dan breekt de zomer aan. Lekker genieten van het heerlijke weer, even bijkomen van alle inspanningen tijdens een welverdiende vakantie en je laat alles even gaan. September nadert, je bent net weer terug van vakantie en het duurt weer even voordat je in de juiste flow bent. Wat waren je goede voornemens ook alweer? De zomers in Nederland duren steeds langer. Alle reden om te blijven hangen in die lekkere zomer vibe.
In het najaar worden de dagen weer korter, is het weer somberder en wordt het ook weer wat drukker op je werk. De laatste maanden van het jaar vliegen voorbij. Je goede voornemens zijn verloren gegaan. Ergens wil je ze wel weer oppakken, maar het lukt niet echt meer. Je bent te druk en de motivatie die je in januari had, is verdwenen.
Je bent zo druk dat geen tijd neemt om even terug te kijken op het afgelopen jaar. Te druk om na te denken of je leven nog wel de juiste richting opgaat. Je hebt al helemaal geen tijd om te bepalen hoe je je leven het komende jaar zou willen inrichten.
En dit zijn juiste de dingen die je gaan helpen de toon te zetten voor het nieuwe jaar.
Zo ga je je goede voornemens wel volhouden!
Hoe start je het nieuwe jaar met je goede voornemens en zorg je ervoor dat je deze wel gaat volhouden? Dat begint al in december. Om het nieuwe jaar goed te beginnen moet je het afgelopen jaar bewust afsluiten. Neem even de tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Welke vooruitgang heb je geboekt? Wat zou je anders willen doen in het nieuwe jaar?
Je goede voornemens het komende jaar wel volhouden? Doorloop dan de volgende stappen om het nieuwe jaar met maximale motivatie en doorzettingsvermogen te beginnen.
1. Kijk terug op het afgelopen jaar
Hoe is het jaar voor je verlopen? Om het nieuwe jaar goed te starten is het belangrijk om terug te kijken op het afgelopen jaar en te bepalen waar je nu eigenlijk staat Beantwoord de volgende vragen voor jezelf;
- Welke goede voornemens heb ik volgehouden en welke niet?
- Hoe komt het dat je je goede voornemens niet hebt volgehouden?
- Waren je goede voornemens haalbaar voor jou?
- Sta je nog steeds achter je goede voornemens van het afgelopen jaar?
- Kun je met een goed gevoel terug kijken?
- Zijn er dingen die je anders had willen doen?
Om een goed en duidelijk beeld voor jezelf te krijgen, raad ik je aan om je antwoorden op te schrijven. Zo kun je je antwoorden nog eens terug lezen.
2. Update en/of bepaal je doelen voor het komende jaar
Oké, je hebt nu helder voor jezelf hoe het afgelopen jaar is geweest voor je. Door het afgelopen jaar te reflecteren heb je waardevolle inzichten gekregen en vandaar uit kan je gaan bepalen waarop je jezelf wilt focussen voor het komende jaar. Dit heet goalsetting. Je gaat je goede voornemens alleen maar volhouden als je de juiste doelen stelt voor jezelf.
Bepaal aan de hand van de inzichten die je hebt gekregen of je leven nog de juiste kant op gaat en bepaal aan de hand daarvan je doelen voor het nieuwe jaar.
3. Maak een jaarplanning
Nu wordt het leuk! 🤩 Nadat jij je doelen hebt bepaald kunt je je ideale jaar gaan ontwerpen. Wat betekent dit? Dit betekent dat je van te voren gaat nadenken over hoe een ideaal jaar er eigenlijk voor je uit ziet.
Maak deze jaarplanning zo breed en zo concreet mogelijk, dus bedenk voor jezelf;
- Hoe vaak wil je op vakantie en waar wil je naar toe?
- Wanneer wil je een weekendje weg en met wie?
- Wat zou je aan persoonlijke ontwikkeling willen doen?
- Welke opleiding(en) zou je willen volgen?
👉 Plan dit allemaal in
Nu is het tijd om die doelen die jezelf hebt gezet concreter te maken;
- Op welke doelen wil jij je focussen?
- Welke mijlpalen zou je jezelf daar voor kunnen zetten?
- Wanneer zou je die bereikt willen hebben?
- Wat voor gebieden in je leven wil je meer aandacht geven?
- Hoe ga je dat doen?
- Kun je hier ook bepaalde periodieke activiteiten voor inplannen?
👉 Plan ook dit allemaal in.
En vergeet natuurlijk niet alle sociale verplichtingen, grote evenementen, etc, in te plannen, maar deze staan waarschijnlijk allemaal al in je agenda.
Tip: Het is een goed idee om te beginnen met de dingen die jouw emotioneel, fysiek en mentaal in balans houden zoals vakanties, weekendjes weg, sociale activiteiten en events die je wilt bezoeken
Hoe doe je dit?
Je kan heel simpel doen op een groot vel papier of schetsboek. Zelf gebruik ik de klender app. Dit is voor mij een hele fijn kalender waar je op een hele makkelijke manier een goed overzicht krijgt in je week-, maand- en jaarplanning. Een ander voordeel is dat de klender app ook beschikbaar in mijn browser. Ik zit dus niet mijn hele jaar te plannen op een (relatief) klein telefoonscherm, maar doe dit gewoon achter mijn computer.
Daarnaast kun je ook andere gezinsleden toevoegen zodat anderen precies kunnen zien wanneer je wat gepland hebt en andersom. Hoe handig is dat!
Dat is het! Als jij je ideale jaar hebt ontworpen en je doelen hebt bepaald ben jij er helemaal klaar voor. Zorgt dat je hier periodiek op terug kunt kijken zodat je op koers blijft. Idealiter kijk je in ieder geval iedere maand even naar je doelen en je jaarplanning.
Als je tot al tot hier bent gekomen, super! Ik ga je als bonus een life hack geven:
Train jezelf na het lezen van iets inspirerends waar je mee aan de slag gaat, meteen na te denken over hoe je dit daadwerkelijk gaat doen.
Shorombo Mooij
Dus lees de bovenstaande punten nog overnieuw en stel jezelf de volgende vragen;
- Hoe ga ik dit doen?
- Wat heb ik nodig?
- En het belangrijkste
- Wanneer ga ik dit doen?
- En hoe ga je jezelf daaraan herinneren.